Macaron-mandulás habcsók

Header Image: 

A macaron édes süteményt, a 14-15. század környékén Velence környékén készítették először. Neve az olasz maccarone vagy maccherone szóból ered. Az édesség Franciaországban vált ismertté, és mára az egyik legjellegzetesebb, legismertebb francia cukrásztermék lett.

 

 

Tészta:

  • 3 db tojásfehérje
  • 200 g porcukor
  • 125 g mandulaliszt
  • 2 csepp ételfesték (tetszés szerint)

Krém:

  • 2 db citrom leve és reszelt héja
  • 2 db tojássárgája
  • 60 g porcukor
  • 60 g vaj

 

Elkészítés:

A habcsókok elkészítéséhez szitáljuk bele egy tálba a mandulalisztet a porcukorral. Verjük fel a tojásfehérjét lágy habbá a Dyras kézi mixerünk segítségével, majd adagoljuk hozzá a cukrot és az ételfestéket addig, amíg fényes habot kapunk. Adjuk hozzá az átszitált mandulalisztes keveréket és szilikonlapáttal lassan keverve dolgozzuk össze. A masszát töltsük habzsákba, majd készítsünk belőle 3-4 cm-es kúpokat a sütőpapírra. Ezután pihentessük egy órát, végül 150 °C-os előmelegített sütőben 10 perc alatt süssük készre a habcsókokat.

A krém összeállításához reszeljük le a citrom héját és facsarjuk ki a levét, majd keverjük hozzá a tojássárgáját és a porcukrot. Vízgőz fölött főzzük össze a krémet, amíg sűrű nem lesz. Amikor már langyosra hűlt a krém, kis darabokban adjuk hozzá a szobahőmérsékletű vajat és keverjük simára vele.

A macaronok összeállításához 2 habcsók közé, töltsünk krémet, majd pihentessük 1-2 órát, amíg kellően meg nem puhul.